Dijital İmzalama Nasıl Kullanılır
Dijital imzalama, kayıtlı bir işlemde bir belgeyi imzalayanı, bir belgeye güvenli bir şekilde bağlayan elektronik bir kimlik doğrulama yöntemidir. El yazısı imzada olduğu gibi, belgeyi ekleyen kişiyi bir kod olarak tanımlayan dijital bir imzayı düşünebilirsiniz. Mesaj veya belge imzalayana özel benzersiz şifrelenmiş bilgiler içerdiğinden, bu sertifika tabanlı imzanın taklit edilmesi zordur. Dijital imza bir kullanıcı, sunucu veya ana bilgisayar tarafından gönderilen bilgilerin o kurum veya kişiye ait olduğunu onaylar. Kim olduğunuzu kanıtlamanızı sağlar. Kullanım biçimi 1989 yılında RSA tabanlı algoritmalarla geliştirilen ilk yazılım olan Lotus Notes 1.0’ın piyasaya sürülmesiyle hayatımıza giren dijital imza ile Türkiye’nin tanışması, oluşturulan konseptin onaylanması ile birlikte Elektronik İmza Kanunu’na da girmiştir.
Dijital imza oluşturmak için kimliği kanıtlayan sertifikanın imzalanması gerekir. Noter gibi tüzel kişiliğe sahip bir belgelendirme kuruluşu tarafından düzenlenen bu belgeler genellikle bir yıl süreyle geçerlidir. Dijital imzaları kullanmak çok kolaydır, gönderilecek belgeye örneğin e-posta yoluyla bir dijital imza alanı eklemeniz yeterlidir. İmzalamak için bir belge aldığınızda, kendinizi doğrulamanız ve ardından çevrimiçi bir form göndermeniz gerekir. Dijital olarak imzalanmış bir belge gönderdiğinizde, sertifikanızı ve açık anahtarınızı da göndermiş olursunuz.
Dijital İmzalama ve Elektronik İmza
Elektronik imza ile dijital imzalama arasındaki farklar basitçe söylemek gerekirse, dijital ortamda verilen rıza olan elektronik imzanın üzerinde bir tane vardır. Dijital imzanın üstü İmzaya Dayalı Şifreleme veya Şifreleme Dijital imza ile bir elektronik imza türü olan elektronik imza arasındaki en büyük fark, doğrulama yöntemidir. Karma işlevleri, açık anahtar şifrelemesi ve şifreleme teknikleri gibi kriptografik teknikleri kullanan dijital imza, güvenli bir elektronik imzayı temsil eder, bu nedenle değiştirilemez veya kopyalanamaz ve verilerin bütünlüğünü garanti eder. Elektronik imza, bunun yerine kullanan bir teknolojidir. Elektronik imza elektronik bir belge üzerindeki herhangi bir işaret iken, dijital imza elektronik bir parmak izi oluşturur. Elektronik imza şifreleme kullanmazken dijital imza kullanır.
Dijital imzalar, günümüzde elektronik olarak oluşturulan siparişler ve sözleşmelerden çeşitli dijital belgelere kadar geniş bir uygulama alanına sahiptir. Dijital imzalama sistemi hakkında daha fazla bilgi almak ve hizmetlerden faydalanmak için https://www.izonay.com/demo-talebi adresini ziyaret edebilirsiniz.